φωτοθεραπεία ακμήςφωτοθεραπεία ακμής

Ποια προϊόντα περιποίησης είναι τα καλύτερα κατάλληλα για να βοηθήσουν τις ανησυχίες του δέρματός σας; Πάρτε το δικό μας Κουίζ 1 λεπτού για το δέρμα

Ακμή: ένας ολοκληρωμένος οδηγός

από τον Andres Jimenez | 14 Σεπτεμβρίου 2022
Ακμή είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ενώ συνήθως συνδέεται με εφήβους, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες και μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους.
Σε αυτό το blog post, θα συζητήσουμε τι είναι η ακμή, τους διαφορετικούς τύπους και τις διάφορες αιτίες και θεραπείες για αυτήν την πάθηση του δέρματος.
φωτοθεραπεία ακμής

Κατανόηση της Ακμής

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν οι πόροι φράσσονται με λάδι και νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Αιτίες ακμής

Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και την πλάτη.
Η ακμή μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα:
  • Ορμονικές διακυμάνσεις
  • Αλλαγές στη διατροφή
  • Στρεσογόνος τρόπος ζωής
  • Ορισμένα φάρμακα
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής λαδιού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους και τελικά σε ακμή. Η ακμή δεν προκαλείται από βρωμιά, οπότε ακόμα κι αν έχετε λιπαρό δέρμα, μπορείτε να έχετε καθαρό δέρμα.
Η ακμή μπορεί να προκαλέσει πολύ συναισθηματικό στρες και μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες διαθέσιμες, οπότε η εύρεση της κατάλληλης για εσάς μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πλέον να υποφέρετε από αυτή την πάθηση του δέρματος.

Τύποι ακμής

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι η Acne Vulgaris, η Acne Rosaceaκαι Κυστική Ακμή.

Ακμή Vulgaris

Είναι ο τύπος που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τη λέξη "ακμή". Τα μαύρα στίγματα, τα λευκά στίγματα και οι φλεγμονώδεις κύστεις είναι όλα τυπικά συμπτώματα. Η ακμή Vulgaris μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Ροδόχρους ακμής

Είναι ένας τύπος ακμής που συχνά συγχέεται με την Acne Vulgaris. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος, αλλά συνήθως δεν έχει μαύρα στίγματα ή λευκά στίγματα.

Κυστική ακμή

Αυτός ο τύπος ακμής είναι μια σοβαρή μορφή ακμής Vulgaris. Οι μεγάλες, επώδυνες κύστεις είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της ασθένειας. Η κυστική ακμή είναι πιο συχνή σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
φωτοθεραπεία ακμής

Αντιμετώπιση της ακμής

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι θεραπείας και η καλύτερη θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και την υποκείμενη αιτία.

OTC Φάρμακα

Τα πιο κοινά OTC φάρμακα για την ακμή είναι το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το σαλικυλικό οξύ.
  • Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας που σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Διατίθεται σε μορφή κρέμας, τζελ ή λοσιόν.
  • Το σαλικυλικό οξύ είναι ένας κερατολυτικός παράγοντας που βοηθά στη διάσπαση των δεσμών μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αυτό βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού νέων βλαβών ακμής. Το σαλικυλικό οξύ διατίθεται σε μορφή γέλης, κρέμας ή λοσιόν.
Υπάρχει επίσης μια σειρά από άλλες θεραπείες ακμής OTC που περιέχουν συστατικά όπως θείο, ρεσορκινόλη και αζελαϊκό οξύ.

Προϊόντα περιποίησης δέρματος

Υπάρχουν μερικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής.
  • Καθαριστικά: Ένα καλό καθαριστικό θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τη λιπαρότητα και το μακιγιάζ από το δέρμα. Αναζητήστε ένα που περιέχει υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, σαλικυλικό οξύ ή θείο.
  • Ενυδατικές κρέμες: Μια καλή ενυδατική κρέμα θα βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα ενυδατωμένο και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Αναζητήστε ένα που περιέχει αλόη βέρα ή εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.
  • Spot θεραπείες: Οι θεραπείες spot εφαρμόζονται απευθείας στο ψεγάδι. Συνήθως περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, σαλικυλικό οξύ ή θείο.

 φωτοθεραπεία ακμής

Πρόληψη της ακμής

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως:
  • Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό
  • Αποφυγή κωμικογόνων συστατικών σε προϊόντα περιποίησης δέρματος
  • Χρήση φαρμάκων για την ακμή και προϊόντων περιποίησης δέρματος σύμφωνα με τις οδηγίες
  • Αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο
Η ακμή είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα του δέρματος που μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να ανακαλύψετε την ιδανική θεραπεία για εσάς, γνωρίζοντας τους πολλούς τύπους και τις υποκείμενες αιτίες.
Εάν ανησυχείτε για την ακμή, μιλήστε με τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την καλύτερη θεραπεία και να αποτρέψουν την εμφάνιση ακμής στο μέλλον. 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Είστε έτοιμοι να μεταμορφώσετε το δέρμα σας με το Solawave; Αποκτήστε την εξατομικευμένη ρουτίνα σας

Μεταμορφώστε το δέρμα σας με το Solawave