μπλε φως για την ακμήμπλε φως για την ακμή

Ποια προϊόντα περιποίησης είναι τα καλύτερα κατάλληλα για να βοηθήσουν τις ανησυχίες του δέρματός σας; Πάρτε το δικό μας Κουίζ 1 λεπτού για το δέρμα

Μυκητιακή ακμή, εξηγείται

από τον Andres Jimenez | 11 Ιουλίου 2022
Αν είστε όπως πολλοί άνθρωποι, μπορεί να μην έχετε ακούσει για μυκητιακή ακμή πριν. Είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση, αλλά μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Σε αυτό το blog post, θα εξηγήσουμε τι είναι η μυκητιασική ακμή, τι την προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα δώσουμε επίσης μερικές συμβουλές για πώς να αποτρέψετε τη μυκητιακή ακμή από την ανάπτυξη εξαρχής.

Μυκητιακή Ακμή, Τα Βασικά

Λοιπόν, τι είναι η μυκητιακή ακμή; Η μυκητιασική ακμή είναι ένας τύπος δερματικής λοίμωξης που προκαλείται από μύκητα. Ο πιο κοινός τύπος μύκητα που προκαλεί μυκητιακή ακμή ονομάζεται Malassezia. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος μύκητα βρίσκεται στο δέρμα πολλών ανθρώπων, αλλά γίνεται προβληματικός μόνο όταν μεγαλώσει υπερβολικά. Όταν συμβεί αυτό, ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από διαφορετικά δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μυκητιακής ακμής.
μπλε φως για την ακμή

Πώς Μοιάζει Η Μυκητιασική Ακμή;

Η μυκητιακή ακμή μοιάζει πολύ με την κανονική ακμή, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές. Πρώτα απ 'όλα, η μυκητιακή ακμή συχνά συνοδεύεται από κνησμό και ερυθρότητα.
Επιπλέον, η μυκητιακή ακμή τείνει να εμφανίζεται σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά μαλλιά, όπως το τριχωτό της κεφαλής, το στήθος και η πλάτη. Τέλος, η μυκητιακή ακμή χαρακτηρίζεται συχνά από μικρά, κόκκινα εξογκώματα που είναι γεμάτα με πύον. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό ώστε να μπορεί να επιβεβαιώσει εάν έχετε ή όχι μυκητιασική ακμή.
καλύτερο μπλε φως για την ακμή

Αιτίες μυκητιακής ακμής

Τώρα που ξέρουμε τι είναι η μυκητιακή ακμή, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πράγματα που μπορεί να την προκαλέσουν. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η υπερανάπτυξη της Malassezia είναι η κύρια αιτία της μυκητιακής ακμής. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την υπερανάπτυξη.

Εξασθενημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα

Μία από τις πιο κοινές αιτίες μυκητιακής ακμής είναι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, δεν μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο τον μύκητα, κάτι που του επιτρέπει να αναπτυχθεί εκτός ελέγχου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως το άγχος, η έλλειψη ύπνου και ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Εάν πιστεύετε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να ευθύνεται για τη μυκητιακή ακμή σας, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό ώστε να μπορεί να κάνει κάποιες εξετάσεις.

Ορμονική Ανισορροπία

Μια άλλη κοινή αιτία μυκητιακής ακμής είναι η ορμονική ανισορροπία. Όταν οι ορμόνες σας είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να εκτοξεύσει το ευαίσθητο οικοσύστημα στο δέρμα σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην υπερανάπτυξη των μυκήτων. Οι ορμονικές ανισορροπίες συχνά ευθύνονται για την εφηβική ακμή, αλλά μπορεί να επηρεάσουν και τους ενήλικες. Εάν πιστεύετε ότι οι ορμόνες σας μπορεί να ευθύνονται για τη μυκητιακή ακμή σας, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό ώστε να μπορεί να κάνει κάποιες εξετάσεις.

Ορισμένα Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυκητιακή ακμή. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν στεροειδή, αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά χάπια. Εάν παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα και αναπτύξετε μυκητιακή ακμή, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για εναλλακτικές επιλογές.

Πρόληψη Μυκητιακής Ακμής

Τώρα που ξέρουμε τι προκαλεί τη μυκητιακή ακμή, ας το δούμε ρίξτε μια ματιά σε μερικούς τρόπους για να το αποτρέψετε.

Καθαρίζετε Το Δέρμα Σας Τακτικά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη της μυκητιακής ακμής είναι να καθαρίζετε το δέρμα σας τακτικά. Αυτό σημαίνει να πλένετε το πρόσωπό σας (και άλλες πληγείσες περιοχές) με ένα ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό. Φροντίστε να στεγνώσετε το δέρμα σας μετά. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να τρίβετε το δέρμα σας πολύ σκληρά, καθώς αυτό μπορεί να το ερεθίσει και να επιδεινώσει τη μυκητιακή ακμή.
μπλε φως για την ακμή

Αποφύγετε τις μη συνταγογραφούμενες θεραπείες ακμής

Πολλές θεραπείες ακμής χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν πραγματικά να επιδεινώσουν τη μυκητιακή ακμή. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι θεραπείες περιέχουν συχνά σκληρές χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν την υπερανάπτυξη του μύκητα. Εάν χρησιμοποιείτε μια θεραπεία ακμής χωρίς ιατρική συνταγή και αναπτύξετε μυκητιακή ακμή, είναι σημαντικό να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία και να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Αντιμετώπιση Μυκητιακής Ακμής

Εάν έχετε μυκητιακή ακμή, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό ώστε να σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αντιμυκητιακά φάρμακα

Η πιο κοινή θεραπεία για τη μυκητιασική ακμή είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή να εφαρμοστούν στο δέρμα. Τα πιο κοινά από του στόματος αντιμυκητιακά φάρμακα είναι η τερβιναφίνη (Lamisil) και η ιτρακοναζόλη (Sporanox).
Το πιο κοινό τοπικό αντιμυκητιασικό φάρμακο είναι η κετοκοναζόλη (Nizoral).
Αυτά τα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν έως και οκτώ εβδομάδες για να δράσουν, επομένως είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό και αποφεύγοντας τις σκληρές χημικές ουσίες.
Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν τη μορφή κρεμών, πηκτωμάτων ή χαπιών. Φροντίστε να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα.

Φωτοθεραπεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μυκητιακή ακμή μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με φωτοθεραπεία. Αυτό είναι ένα είδος θεραπείας που χρησιμοποιεί οικιακές συσκευές υπεριώδους φωτός να σκοτώσει τον κατάφυτο μύκητα. Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με αντιμυκητιασικά φάρμακα.
φωτοθεραπεία για την ακμή
Εάν πάσχετε από μυκητιασική ακμή, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό ώστε να σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία. Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να καθαρίσετε το δέρμα σας και να ξανανιώσετε αυτοπεποίθηση και άνεση με το δικό σας δέρμα.

Είστε έτοιμοι να μεταμορφώσετε το δέρμα σας με το Solawave; Αποκτήστε την εξατομικευμένη ρουτίνα σας

Μεταμορφώστε το δέρμα σας με το Solawave