μπλε φως περιποίησης δέρματοςμπλε φως περιποίησης δέρματος

Ποια προϊόντα περιποίησης είναι τα καλύτερα κατάλληλα για να βοηθήσουν τις ανησυχίες του δέρματός σας; Πάρτε το δικό μας Κουίζ 1 λεπτού για το δέρμα

Φωτοθεραπεία για την ψωρίαση

από τον Andres Jimenez | 13 Σεπτεμβρίου 2022
Φωτοθεραπεία είναι μια θεραπεία για την ψωρίαση που χρησιμοποιεί φως για τη θεραπεία του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τη θεραπεία ήπιων περιπτώσεων είτε για τον έλεγχο πιο σοβαρών περιπτώσεων. Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί κόκκινα, φλεγμονώδη σημεία του δέρματος που καλύπτονται με ασημί λέπια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά θεραπείες για αυτή την πάθηση του δέρματος, αλλά η φωτοθεραπεία μπορεί να είναι από τις πιο αποτελεσματικές. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα συζητήσουμε τι είναι η φωτοθεραπεία, τι είναι η ψωρίαση και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φωτοθεραπεία για τη θεραπεία της ψωρίασης.
μπλε φως περιποίησης δέρματος

Τι Είναι Η Ψωρίαση;

Είναι μια χρόνια πάθηση που συχνά έρχεται και φεύγει σε κύκλους.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, αλλά ο πιο κοινός τύπος είναι η κατά πλάκας ψωρίαση. Συνήθως εμφανίζεται ως κόκκινα, φλεγμονώδη κομμάτια δέρματος καλυμμένα με ασημί λέπια.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά πιο συχνά εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα, τους αγκώνες και το κάτω μέρος της πλάτης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια για μερικές εβδομάδες ή μήνες και στη συνέχεια να εκτονωθούν για μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Πώς Λειτουργεί Η Φωτοθεραπεία

Λειτουργεί επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται γρήγορα σε άτομα με ψωρίαση, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση κηλίδων στο δέρμα.

Τύποι φωτοθεραπείας

Υπάρχουν δύο είδη φωτοθεραπείας: η υπεριώδης Α (UVA) και η υπεριώδης Β (UVB). Η UVA είναι ο πιο κοινός τύπος θεραπείας. Η UVB είναι λιγότερο συχνή, αλλά είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία της ψωρίασης.

Φωτοθεραπεία Υπεριώδη Α

Το υπεριώδες Α (UVA) χρησιμοποιεί μια τεχνητή πηγή φωτός για να εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες Α. Το φως τοποθετείται κοντά στο δέρμα και ο ασθενής εκτίθεται στο φως για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Φωτοθεραπεία Υπεριώδη Β

Η UVB έχει δύο τύπους:
  • Ευρυζωνική UVB (bb-uvb)
  • Uvb στενής ζώνης (nb-uvb)
Το BB-UVB είναι ο πιο κοινός τύπος φωτοθεραπείας UVB. Χρησιμοποιεί μια πηγή φωτός που εκπέμπει μια σειρά από υπεριώδη μήκη κύματος Β. Το NB-UVB είναι ένας νεότερος τύπος θεραπείας UVB. Χρησιμοποιεί μια πηγή φωτός που εκπέμπει ένα στενότερο εύρος υπεριώδους μήκους κύματος Β.
μπλε φως περιποίησης δέρματος

Πώς χρησιμοποιείται η φωτοθεραπεία για τη θεραπεία της ψωρίασης

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ήπιων περιπτώσεων ή για τον έλεγχο πιο σοβαρών περιπτώσεων. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως τοπικά φάρμακα ή συστηματικά φάρμακα.
Τα τοπικά φάρμακα εφαρμόζονται στο δέρμα και περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, καλσιποτριένιο και ταζαροτένη. Τα συστηματικά φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα ή με ένεση και περιλαμβάνουν μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη και ασιτρετίνη.
Η φωτοθεραπεία χορηγείται συνήθως δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστείτε τη θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης του δέρματός σας και από το πόσο καλά ανταποκρίνεστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν φωτοθεραπεία για τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες πριν δουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους.
Αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε σε νοσοκομείο είτε με συσκευές στο σπίτι.

Πότε να χρησιμοποιήσετε τη Φωτοθεραπεία

Πρέπει να χρησιμοποιείται όταν η ψωρίαση είναι ενεργή και τα συμπτώματα είναι σοβαρά. Η φωτοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως αυτόνομη θεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως τοπικά στεροειδή ή φάρμακα από το στόμα.

Ασφάλεια

Φωτοθεραπεία είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την ψωρίαση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ήπιων περιπτώσεων ή για τον έλεγχο πιο σοβαρών περιπτώσεων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ο ερεθισμός του δέρματος.
Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:
  1. Ηλιακό Έγκαυμα
  2. Ξηρό δέρμα
  3. Κνησμός
  4. Ερυθρότητα
  5. Πρήξιμο
  6. Φουσκάλες
Τα άτομα με ψωρίαση διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα στα μάτια, όπως καταρράκτη και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επομένως, είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου και προστατευτικά γυαλιά όταν εκτίθεστε στην υπεριώδη ακτινοβολία.
καλύτερη περιποίηση δέρματος με μπλε φως
Εάν εμφανίσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, θα πρέπει να σταματήσετε τη θεραπεία και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ φωτοθεραπεία για την ψωρίαση; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω! Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη φωτοθεραπεία ή την ψωρίαση γενικά, μη διστάσετε να τις ρωτήσετε και στα σχόλια παρακάτω! 

Είστε έτοιμοι να μεταμορφώσετε το δέρμα σας με το Solawave; Αποκτήστε την εξατομικευμένη ρουτίνα σας

Μεταμορφώστε το δέρμα σας με το Solawave

Σχετικά Άρθρα